Hoewel er ook enkele engelse mantra's zijn, worden de "echte" mantra's gezongen in het Sanskriet en Gurmukhi, beide eeuwenoude talen. Het zingen of chanten van mantra's komt van origine uit het het boeddhisme en het hindoeïsme; de gezongen gebeden werden opgedragen aan de vele goden van deze stromingen.
In mantra's komt heel vaak het woord "om", 'ohm' of "aum"voor; hiervan wordt verteld dat het de allereerste kreet op aarde was. ‘Ohm’, ‘om’, of ‘aum’, kan worden vertaald als God, het oneindige, de bron, het Al, het universum, en de eeuwigheid.
Bij vele - in ieder geval bij onze - mantra-avonden dragen wij een mala, oftewel een gebedsketting. Inmiddels is dat ons amulet geworden, onze geluksketting. Een mala heeft echter een veel diepere betekenis. Een mala heeft 108 kralen en een hoofdkraal. Die hoofdkraal staat voor het Godselement en volgens de traditie mag je tijdens het tellen van je kralen niet over de hoofdkraal heen.
108 wordt door Tibetaanse boeddhisten en door hindoes gezien als een heilig getal. Zo hebben vele boeddhistische tempels 108 treden, had Krishna 108 behoeders en is de diameter van de zon 108 keer de diameter van onze aarde. Het getal 108 wordt vele malen in vele geschriften teruggevonden, en speelt ook een rol bij het chanten van mantra’s. Volgens traditie zou een mantra 108 keer gechant moeten worden om volledig door de geest te worden herkend en geïntegreerd en hiervoor wordt dan zo'n mala gebruikt om de tel niet kwijt te raken. Voor iedere kraal, behalve de hoofdkraal, wordt de mantra één maal uitgesproken en daarmee opgenomen door je lichaam en geest. Een prima manier om je geest los te maken van de vele gedachtes die er doorheen kunnen vliegen; 108 x eenzelfde mantra herhalen zorgt voor rust en kalmte, voor uiterste concentratie en loslaten van alles wat je niet in je hoofd vast wilt houden. graph.